Genel Duyurular
Skip Navigation LinksANA SAYFA DUYURULAR Genel Duyurular

Adana Ticaret Odası tarafından 19 Ekim 2018 Cuma günü saat 14.00’da, “Ticari Kredilerin Yapılandırılması - Yabancı Para Üzerinden Kurulan Sözleşmelerin Türk Lirasına Uyarlanması - Konkordato ve Alacaklıların Hakları Paneli” düzenlenecektir.

Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa TOPALOĞLU ve Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul Hukuku ve İcra İflas Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan DEYNEKLİ’nin konuşmacı olarak katılacağı panelin başlıklarına ilişkin açıklamalar aşağıda yer almaktadır.

Söz konusu panele tüm üyelerimizin davetli olup; katılmak isteyen üyelerimizin aşağıda bağlantısı yer alan online kayıt formunu doldurmaları gerekmektedir.

KAYIT FORMU İÇİN TIKLAYINIZ.

Tarih : 19 Ekim 2018 – Cuma

Saat  : 14.00

Yer    : Adana Ticaret Odası Toplantı Salonu

TİCARİ KREDİLERİN YAPILANDIRILMASI

Türkiye Bankalar Birliği tarafından, yakın dönemde uluslararası piyasalardaki gelişmelerin de etkisiyle ekonomimizde yaşananlar dikkate alınarak, bankalar ve diğer finansal kurumların ticari borçlularla yapacakları finansal yeniden yapılandırma sözleşmelerinde uyulması gereken prensipleri düzenleyen bir protokol hazırlanmıştır.

Finansal Yeniden Yapılandırma uygulamasının amacı gelir-gider dengesi geçici olarak bozulduğu için borçlarını vadelerini ödemekte zorlanan işletmelere destek olmaktır. Bu sayede, borçlarının yeniden yapılandırılması veya yeni bir itfa planına bağlanması sonucunda borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanacağı tespit edilen işletmelerin ekonomik faaliyetlerinin sürdürülerek nakit akımlarının düzenlenmesine ve yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olunacaktır.

Bu yapılırken, alacaklıların yanı sıra ilgili borçlunun, varsa bunlarla bağlantılı bulunan diğer kuruluşlar ile hâkim hissedarlarının da iyi niyetlerini ve özverilerini azami ölçüde ortaya koymaları, bu suretle bir uzlaşı platformunun ve sektörler arasında pozitif bir sinerjinin oluşturulmasıdır.

YABANCI PARA ÜZERİNDEN KURULAN SÖZLEŞMELERİN TÜRK LİRASINA UYARLANMASI

13 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 85 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’da değişiklik yapan karar “Türkiye’de yerleşik kişilerin, Bakanlıkça belirlenen haller dışında, kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dâhil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamaz.” hükmünü içermektedir.

Bu bağlamda; Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarındaki satış, kira, iş, hizmet ve eser sözleşmelerinin yabancı para ile yapmaları yasaklanmış ve daha önce akdedilen bu tür sözleşmelerin Türk Lirasına uyarlama zorunluluğu getirilmiştir.

Uygulamanın ne şekilde yapılacağını içeren tebliğ 6 Ekim 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

KONKORDATO VE ALACAKLILARIN HAKLARI

Konkordato, 7101 sayılı Kanun ile getirilen düzenlenmeden önce tacirler tarafından çok tercih edilen bir uygulama değildi. Ödeme güçlüğü içerisinde bulunan tacirler 31 Temmuz 2016 tarihine kadar iflas ertelemeye başvuruyorlardı. Bu düzenlemeden sonra iflas ertelemeden yararlanma imkânı kaldırıldı.

Bu durum, aslında çok aktif olarak kullanılmayan konkordato müessesini tekrar canlandırdı ve işlevsel hale getirdi. Söz konusu düzenleme, iflas ertelemenin yürürlükten kaldırılması ile birlikte acil bir ihtiyaç haline geldiğinden, çok kısa sürede hazırlandı ve 15.03.2018 tarihli Resmi Gazete’de 7101 sayılı kanunla yayımlandı. Verilere göre kanunun yayım tarihinden sonra, Eylül ayı sonuna kadar toplamda 220 şirket konkordato talebinde bulundu ve bu başvurulara ilişkin olarak geçici mühlet kararı verildi.

Konkordato, mali durumu bozulmuş iyi niyetli ve dürüst borçluları koruma amacını gütmekle birlikte; uygulama ile birlikte bir takım sorunlar ve hak kayıpları da ortaya çıktı. Özellikle alacaklıların konkordato sürecindeki haklarını bilmeleri ve buna göre davranmaları gerekmektedir.

12.10.2018 "MMG 3 AR-GE & İNOVASYON ZİRVESİ ve SERGİSİ" 17-18 Ekim, İstanbul
"MMG 3 AR-GE & İNOVASYON ZİRVESİ ve SERGİSİ" 17-18 Ekim, İstanbul [Ayrıntılar]
11.10.2018 Adana Lezzet Festivali (12-13-14 Ekim 2018 / Adana Merkez Park)
Adana Lezzet Festivali (12-13-14 Ekim 2018 / Adana Merkez Park) [Ayrıntılar]
11.10.2018 Ekonomik Beklentilerinin ve Kapasite Kullanım Oranlarının Tespiti
Ekonomik Beklentilerinin ve Kapasite Kullanım Oranlarının Tespiti [Ayrıntılar]
10.10.2018 Beyrut/Lübnan'a Yönelik Gıda Sektörel Ticaret Heyeti
Beyrut/Lübnan'a Yönelik Gıda Sektörel Ticaret Heyeti [Ayrıntılar]
09.10.2018 "Performans Değerlendirme Sistemi Eğitimi" / AOSB 11.10.2018
"Performans Değerlendirme Sistemi Eğitimi" / AOSB 11.10.2018 [Ayrıntılar]
09.10.2018 Fiyat Etiketi Yönetmeliği hk.
Fiyat Etiketi Yönetmeliği hk. [Ayrıntılar]
08.10.2018 Macaristan - Türkiye İş Forumu
Macaristan - Türkiye İş Forumu [Ayrıntılar]
08.10.2018 Sarıçam ilçesindeki Taşınmazların İlan Metni