Skip Navigation LinksANA SAYFA HABERLER Haber Arşivi
04.02.2019 KIVANÇ: EKONOMİDE TOPARLANMA, GELİŞME SÜRECİNE KATKI SUNMAYI SÜRDÜRECEĞİZ

KIVANÇ: EKONOMİDE TOPARLANMA, GELİŞME

SÜRECİNE KATKI SUNMAYI SÜRDÜRECEĞİZ

Adana Sanayi Odası Meclisi’nde yılın ilk toplantısı gerçekleştirildi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar konuk oldu.

ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, ekonomideki toparlanma ve gelişme sürecine her zamankinden fazla çalışarak katkı sağlamayı sürdüreceklerini söyledi.

Meclis Başkanı İsrafil Uçurum’un açılış konuşmasıyla başlayan toplantıya katılan CHP’li Zeydan Karalar, Adana ile ilgili projelerini ve hedeflerini anlattı. Karalar, kentin gelişmesinin istenilen ve arzulanan seviyede olmadığını, yetersiz gelişmişlik nedeniyle birçok ilin gerisinde kaldığını söyledi. Adana’nın gelişmesinde tüm dinamiklerin harekete geçirilmesi gerektiğini belirten Karalar, kentin dönüşümüne yöneleceğini, öncelikle ulaşım master planının hazırlanacağını, yatırımların buna göre gerçekleştirileceğini ifade etti. Adana’da kültür merkezi olmamasının büyük eksiklik olduğunu, bunun giderileceğini vurgulayan Karalar, yöneltilen soruları da cevaplandırdı.

ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, ekonomik gelişmeleri değerlendiren konuşmasında, ekonomideki toparlanma ve gelişme sürecine her zamankinden fazla çalışarak katkı sağlamayı sürdüreceklerini bildirdi. Kıvanç, “Devletimizin desteğiyle, sanayiciler olarak bizlerin yatırımcı ruhu ve üretim potansiyeliyle ülkemizin yeniden tempolu büyüme sürecine girmesini ümit ediyoruz” dedi.

Ekonomi Şurası’nda iş dünyasını ilgilendiren önemli sorunların dile getirildiğini belirten Kıvanç, “Şurada iş dünyamızın sorunları ve çözüm önerilerini birinci ağızdan Sayın Cumhurbaşkanımız ve Bakanlar ile paylaşma imkanı bulduk. Şura sorunlarımızı ifade edebilme anlamında oldukça verimli ve yararlı olmuştur. Önümüzdeki süreçte sorunların çözüme kavuşturulması yönünde olumlu kararlar alınacağını ümit ediyorum” diyerek, gündeme gelen öncelikli sorunları şöyle sıraladı:

“Finansmana erişiminin kolaylaştırılması, KGF’ye 150 milyar TL ilave limit sağlanması, Eximbank kredilerinin yapılandırma sürelerinin uzatılması, teminat mektubu olmadan kredi verilmesi, Birikmiş KDV alacaklarının belirli bir takvimde ödenmesi ya da vergi ve SGK borçlarına karşılık mahsup edilmesi, Yatırım teşviklerinin ilçe bazında ve vergi indirimleri olarak değil doğrudan destekler şeklinde verilmesi, Sanayi üretiminde enerji ve doğalgazdan alınan KDV’lerin %1’e indirilmesi, Ticari uyuşmazlıklarda Oda-Borsa üyesi tacir ve sanayicilerin arabulucu olabilmesinin sağlanması, İplik ithalatına getirilen gümrük vergisi oranının yükseltilmesi, İllerdeki Suriyeli sayısının, ilin nüfusuna oranlanarak bu illere bu orana göre destek verilmesi, İhtisas Organize Sanayi Bölgelerinin 6. Bölge teşviklerinden yararlanabilmesi.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iş dünyasından yeniden istihdam sözü aldığını belirten Kıvanç, “Geçtiğimiz dönem Adana olarak 15 bin kişilik istihdam sözü vermiş ve bunun karşılığında 40 bine yakın yeni istihdam yaratılmıştı. Oldukça zor günlerden geçtiğimiz bu dönemde Cumhurbaşkanımızın Adana olarak bizlerden 50 bin kişilik yeni istihdam talebi oldu. Önümüzdeki 18 aylık dönemde, yeni istihdama sağlanacak katkıların devamı, finansmana erişim noktasında yaşanan sıkıntıların çözülmesi, taleplerimizin kısmen de olsa yerine getirilmesi durumunda Adana olarak bu istihdamı başarabileceğimiz inancındayım” diye konuştu.

ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, son aylarda iç piyasaya destek için 4 sektörde KDV ve ÖTV indirimi yapılması, bankaların yüksek faiz uygulaması nedeniyle büyük sıkıntı yaşanan krediye erişimde aylık %1,54 faizle kredi imkanı sağlanması gibi adımları çok önemsediklerini vurguladı. Kıvanç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ekonomide dengelenme sürecinin bir süre daha devam edeceği beklentileri ağırlık basarken, temel göstergelerde olumlu tablonun özellikle yılın ikinci yarısından itibaren görülmesi beklenmektedir. 2019’un ülkemizin uzun vadeli ekonomik potansiyelini güçlendirecek, ihracat yeteneğini geliştirecek reformlara odaklanma yılı olarak değerlendirilmesi son derece isabetli ve yararlı olacaktır.

Önümüzde hepimizin dikkatli olması gereken bir dönem bulunmaktadır. Bu süreçte temkinli hareket ederek, iç piyasadaki durgunluğu ihracatla aşmaya yönelmemiz büyük önem arz etmektedir.  İş dünyamızın finansman sorununun çözüme kavuşturulması, rekabetçi şartlar oluşturularak, üretim, istihdam ve ihracatı ön plana alan politikaların, yapısal reformların hayata geçirilmesi önemli beklentilerimiz arasında yer almaktadır."

KIVANÇ: EKONOMİDE TOPARLANMA, GELİŞME SÜRECİNE KATKI SUNMAYI SÜRDÜRECEĞİZ [Ayrıntılar]
15.01.2019 İŞSİZLİK ORANI %11,6 SEVİYESİNDE GERÇEKLEŞTİ
İŞSİZLİK ORANI %11,6 SEVİYESİNDE GERÇEKLEŞTİ [Ayrıntılar]
15.01.2019 PERAKENDE SATIŞ HACMİ %6,3 AZALDI