2021’DE ADANA’DAN 3’NCÜ KEZ AYLIK İHRACAT REKORU
Haber

2021’DE ADANA’DAN 3’NCÜ KEZ AYLIK İHRACAT REKORU

ADANA AYNI YILDA 3’NCÜ KEZ AYLIK İHRACAT REKORUNU TAZELEDİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Türkiye’nin ihracatta rekorlar kırdığı yılda Adana’nın da kendi rekorlarını tazelemeye devam ettiğini söyledi.

Adana’nın Haziran ve Ağustos 2021’de ulaştığı aylık ihracat rekorunu Eylül 2021’de de 220.9 milyon dolar ile yenileyerek tarihinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdiğini belirten Kıvanç, “2021’de Adana’mız 3’ncü kez aylık ihracat rekoru tazeledi” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 2021 yılı Eylül ayı verilerini değerlendiren TİM Başkan Vekili ve ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, “Türkiye’nin 2021 yılı Eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artış ile 20 Milyar 783 Milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Adana İhracatı ise yüzde 42,3 oranında artarak, 220 milyon 979 bin dolar olarak gerçekleşti. Bu veriler bize gösteriyor ki Adana’mızın ihracat artış oranı ülkemizin ihracat artış oranından daha fazla gerçekleşmiştir.” diye konuştu

2021 yılında Adana’nın ihracatta yukarı yönlü büyük bir ivme kazandığını sözlerine ekleyen Kıvanç, “2021 yılı Ocak-Eylül dönemi 9 aylık toplam Adana ihracatı ise 1.7 milyar doları aştı. Yıl sonu toplam ihracatın 2.3 milyar dolar olacağı tahmin ediyoruz.” dedi.

Adana’nın, 2021 yılı Eylül ayında Türkiye geneli ihracattan aldığı payın yüzde 1,15 olduğunu dile getiren Kıvanç, “Eylül 2021’de Adana ihracatında yüzde 23,7 pay ile tekstil sektörü ilk sırada yer alırken, yüzde 21,6 ile Kimya sektörü ikinci ve yüzde 10,1 ile Hububat, Bakliyat ve Mamulleri sektörü üçüncü sırada yer almıştır. Adana ihracatında hacmi yüksek sektörlerden olan Tekstil sektörünün geçen yılın aynı ayına göre yüzde 96,2’lik artışı dikkat çekmiştir. Kimya ve Makine Sektörlerinde de dikkate değer artışlar, görülmektedir.” dedi.

Adana’nın Eylül 2021’de toplam ihracat gerçekleştirdiği ülke sayısının 138 olduğunu belirten Kıvanç, “Adana’nın Eylül 2021 ihracatında ilk 20 ülke incelendiğinde 18 ülkeye ihracatının arttığı gözlenmektedir. Bu bizler için umut verici ve önemli bir detaydır. Aynı dönemde Adana’nın en fazla ihracat yaptığı ilk 3 ülke 20.5 Milyon dolar ile Irak, 16.8 Milyon dolar ile Almanya ve 16.3 milyon dolar ile İspanya olmuştur.” diye konuştu.

Adana olarak ihracatındaki artışın her ay devam etmesini beklediklerini sözlerine ekleyen Kıvanç, “Ümit ediyoruz ki Adana olarak Türkiye'nin ihracatından alacağımız pay her geçen gün artacaktır. Türkiye’nin adını dünyanın her köşesine taşıyan büyük sanayi gruplarının doğduğu şehir olan Adana, sanayileşme geleneğini ve sermaye birikimini yepyeni bir boyuta ulaştırmanın eşiğinde. Adana’nın üretim potansiyelini harekete geçirmek için birçok yatırım mevcut. Yapılan ve yapılmakta olan projelerin tamamlanması ve mevcut potansiyeliyle birlikte hiç kuşkusuz ki Adana ihracatta Türkiye’nin hedeflerine en çok katkı yapan illerin başında gelecektir.” diye sözlerine ekledi.

 

//