İngiltere'nin uluslararası bilim ortaklığı fonu (ıspf) kapsamındaki çağrısı hk....
ADASO’DA KUZEY MAKEDONYA İŞ FORUMU DÜZENLENDİ
Adana Sanayi Odası’nda Kuzey Makedonya Ankara Büyükelçisi Jovan Manasijevski ve Ekonomi Danışmanı Suzana Tuneva katılımıyla Kuzey Makedonya Ülke Günü ve İş Fırsatları Toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç gerçekleştirdi. Başkan Kıvanç, Türkiye’nin Balkan ülkelerinin tamamı ile ortak tarihi, kültürel ve toplumsal geçmişi olduğuna dikkati çekerek “Türkiye, Kuzey Makedonya'yı anayasal adıyla tanıyan ilk devlettir. Ülkemiz, keza Üsküp'te büyükelçi görevlendiren ilk devlettir. Ancak bu ilişkilerimizi yalnızca kültürel ve tarihsel bir yaklaşımla ele alamayız. Kuzey Makedonya’nın da içinde yer aldığı Balkan coğrafyası, ticaret hacmi ve barındırdığı fırsatlar itibariyle ülkemiz için stratejik bir bölge. Türkiye için Avrupa’ya ve Dünyaya açılan bir kapı niteliğinde olan Balkan coğrafyası, uluslararası rekabette söz sahibi olmak isteyen firmalarımız için adeta bir sıçrama tahtasıdır” dedi.
2023 yılında Türkiye’nin Kuzey Makedonya’ya ihracatının 600.2 milyon dolar ve ithalatının 186.6 milyon dolar olduğunu belirten Kıvanç, “Adana özelinde ise bu rakamlara baktığımızda 2023 yılında Adana’nın Kuzey Makedonya’ya ihracatı 3.6 milyon dolar ve ithalatı ise 58 bin dolar. Kuzey Makedonya ile ticaretimiz maalesef istediğimiz seviyelerde değil. Ticari ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi, daha ileri seviyelere ulaştırılması noktasında daha çok çalışmamız ve gayret göstermemiz gerekmektedir” diye konuştu.
Kuzey Makedonya Türkiye Büyükelçisi Jovan Manasijevski de karşılıklı üst düzey ziyaretler ile Türk şirketlerinin Makedonya’da stratejik altyapı ve sermaye piyasaları alanında önemli projeleri üstlendiklerini söyledi. Manasijevski, “İki ülke arasındaki yakın ilişkiler ve ikili iş birliğinin genel olarak sürdürülmesine ve geliştirilmesine katkı sağlamaktadır. Türkiye, Makedonya’nın 7. büyük ticaret ortağı. Türk firmaları, Makedonyalı üretici firmaların ana tedarikçileri arasında. Kuzey Makedonya’da kayıtlı 2 bine yakın Türk şirketi farklı sektörlerde faaliyet göstermekte. Ülkemizdeki toplam kayıtlı yabancı şirketler arasında yüzde 25 oranla Türkiye birinci sıraya yerleşti. Bizler bu rakamları çok daha yüksek bir düzeye çıkaracağımıza inanıyoruz” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Ekonomi Danışmanı Suzana Tuneva, katılımcılara Kuzey Makedonya’daki iş fırsatları sunumunu gerçekleştirdi. Toplantı, DEİK Kuzey Makedonya İş Konseyi Başkanı Vedat Ergünbaş ile Beta Enerji İhracat Müdürü Mahmut Sami Saka tarafından Kuzey Makedonya’daki başarılı iş hikâyelerine ve bilgilendirmelere ilişkin yapılan sunumlar ile sona erdi.