Türkiye-hollanda ıv. dönem etok toplantısı sorun ve öneri anketi...
Bilindiği gibi, 19 Şubat 2014 tarihli ve 28918 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 51 inci maddesi ile 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 63 üncü maddesi değiştirilmiş olup yerli malı tanımı ile uygulama usul ve esaslarının Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak belirleneceği hükme bağlanmıştır.
Konuyla ilgili Bakanlığın 31.10.2014 tarihli yazısı ile nihai hale getirilen yerli malı belgesi uygulama esasları TOBB Yönetim Kurulu tarafından da 05.11.2014 tarihinde onaylanarak yürürlüğe girmiştir. 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 63.Maddesine göre, kamu ihalelerinde yerli malı üreten firmalara %15 oranına kadar fiyat avantajı sağlayan yerli malı belgesi yeni uygulama esaslarının 9.ve 10.maddelerinde yerli malı ürün tanımı ve belge alabilme şartları yeniden belirlenmiş olup buna göre;
(1)- Sanayi ürünlerinin yerli malı olarak kabul edilebilmesi için aranan şartlar;
(2)- Gıda ve tarımsal ürünlerin yerli malı olarak kabul edilebilmesi için;
a) İşletme Kayıt veya Onay Belgesine sahip işletmeciler tarafından üretilmesi.
b) Tamamen Türkiye’de üretilen/yetiştirilen veya elde edilen ürünler ile üretim sürecinin önemli aşamalarının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin Türkiye’de yapılmış olması.
c) Tarım ürünleri için Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili Kayıt Belgesine (Örtüaltı Kayıt Sistemi ve benzeri) sahip firmalar tarafından üretilmesi.
d) Hammadde temin edilen firmaların sanayi sicil belgeleri
Yerli Malı Belgesi Başvurusunda İstenilen Evrak Listesi
1 Başvuru Dilekçesi
2 Taahhütname
3 Yerli Malı Belgesi Mali Verileri İnceleme İzin Belgesi
4 Firma İmza Sirküleri
5 SMMM- YMM Ruhsatları
6 Sanayi Sicil Belgesi (Firmaya Ait)
7 Sanayi Sicil Belgesi (Tedarikçi Firmalar Ait)
8 Ek.3-A Formu
Not : Tüm Ek.-A,B,C,D Cetvelleri Odaya SM/SMMM/YMM ve firma imzalı ve kaşeli olarak verilmelidir.
9 YMB hesabının yapıldığı döneme ait fiili üretim miktarı Odaya SM/SMMM/YMM ve firma imzalı ve kaşeli olarak verilmelidir.
10 Yıllık İşletme Cetveli (Bir önceki Yıla Ait) Bir önceki yılın işletme cetvelindeki fiili üretim miktarını gösteren belge Odaya SM/SMMM/YMM ve firma imzalı ve kaşeli olarak verilmelidir.
11 Fiili Üretim Miktarı :
YMB hesabının yapıldığı döneme ait fiili üretim miktarı rakamı Odaya SM/SMMM/YMM ve firma imzalı ve kaşeli olarak verilmelidir.
12 Ürün Reçeteleri :
İşletme başvuru sırasında Oda’ya Ürün Reçetesi (ürünün üretiminde kullanılan tüm girdi isimlerinin yer aldığı ve birim üründe bu malzemelerden ne kadar kullanıldığını gösterir listeyi Odaya SMMM/YMM ve firma imzalı ve kaşeli olarak verilmelidir.
13 Üretim Akış Çizelgesi:
Ürüne ait üretim aşamalarını gösteren çizelge üretici tarafından hazırlanıp imzalı/kaşeli odaya verilmelidir.
14 Dağıtım Anahtarı:
Her YMB için SM/SMMM/YMM tarafından hesaplamanın nasıl yapıldığına dair “SM/SMMM/YMM Ürün Maliyet Hesabı Açıklama Notu” yazılmalıdır. Eğer işletmede birden fazla ürün üretiliyorsa Açıklama Notunda mutlaka “Dağıtım Anahtarı” konusunda bilgi verilmelidir. Bu belge SM/SMMM/YMM tarafından imzalı/kaşeli olmalıdır.
15 İşçilik giderine esas teşkil eden belgeler (Bordrolar)
16 Genel Giderlere esas teşkil eden belgeler (Amortisman Giderleri,Makine Bakım-Onarım Giderleri,Kira Giderleri,İşletme Malzemesine Ait Giderler,Enerji(Elektrik,Su) Giderleri,Ulaştırma Giderleri, Yemek Giderleri,Diğer Personel Giderleri)
17 Varsa firma tarafından başvuru esnasında Odaya verilen diğer belgeler
18 Firmayı temsil ve ilzama yetkili kişi belgesi
19 Yerli malı belgesi alınmak istenilen ürüne ait satış faturaları
Yerli malı belgesi hakkında Odamız tarafından hazırlanan videoyu izlemek için lütfen aşağıdaki linklere tıklayınız.
Yerli Malı Belgesi başvurusu için gerekli belgeler listesi aşağıdaki ekte sunulmuş olup müracaatını odamıza yapan üye firmalarımıza tebliğ gereği 10 gün içerisinde yerli malı belgesi düzenlenebilmektedir.
Ekler
Ek-1: Yerli Malı Belgesi başvurusu dilekçe (Ek-1)
Ek-2: Yerli Malı Belgesi başvurusu için taahhütname (Ek-2)
Ek-3: Yerli Katkı Oranı Hesap Cetveli (Ek-3)
Ek-4: Yerli Malı Belgesi TOBB onay ücreti hesap bilgileri (Her bir ürün için 900 TL yatırılmalıdır)
Ek-5: Mali Verileri İnceleme İzni Formu
Detaylı bilgi için;
Zahide TOPRAK
Sanayi Hizmetleri Memuru
ADANA SANAYİ ODASI
Telefon : (0 322) 436 63 63 - 112
E-Posta : zahidetoprak@adaso.org.tr
© 2021, Adana Sanayi Odası. Tüm Hakları Saklıdır.