ADASO İLE LİTVANYA VİLNİUS TİCARET VE SANAYİ ODASI ARASINDA İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI 
Haber

Adana Sanayi Odası (ADASO) ile Litvanya Cumhuriyeti’nin Vilnius Ticaret, Sanayi ve Zanaatkarlar Odası arasında karışlıklı olarak ticari, ekonomik iş birlikleri oluşturulması konusunda protokol imzalandı.

Litvanya Cumhuriyeti Büyükelçisi Ricardas Degutis, Litvanya’nın Mersin Fahri Konsolosu Armağan Öner, Vilnius Ticaret, Sanayi ve Zanaatkarlar Odası Konsey Üyesi Irena Joksiene ve Oda üyeleriyle birlikte Adana Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, “İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin ve iş birliklerinin daha da geliştirilmesini amaçladığımız toplantıya ev sahipliği yapmaktan ve sizleri Odamızda misafir etmekten duyduğumuz memnuniyetimizi belirtmek isterim. İkili ticaret verilerimize baktığımızda ise; 2023 yılında Türkiye ve Litvanya’nın ikili dengesinin son 10 yılda çoğunlukla Litvanya lehine gerçekleştiği görülmektedir. Türkiye, 2023 yılında 470.5 Milyon dolar ihracatına karşılık, Litvanya’dan 474.5 Milyon dolar ithalat gerçekleştirilmiştir. 2024 yılının Ocak – Şubat döneminde ise Türkiye’nin Litvanya’ya ihracatı 66.1 Milyon dolar ve Litvanya’dan ithalatı 126.1 Milyon dolar olmuştur. Adana ve Litvanya ikili dış ticareti incelendiğinde ise, Adana, 2023 yılında 21 Milyon Dolarlık ihracat ve 150 Bin Dolarlık ithalat gerçekleştirilmiştir. Maalesef bu rakamlar istediğimiz seviyelerde değil.  Özelikle Adana’nın da için de yer aldığı Çukurova bölgesi sahip olduğu güç ve birikimle Litvanya’nın ihtiyaç duyduğu birçok sektör için önemli bir tedarikçi konumundadır.” dedi. Başkan Kıvanç ayrıca iş dünyasının ve sanayicilerin katkılarıyla, iki ülke arasındaki ticaretin ve ekonomik ilişkilerin daha da gelişeceğine inandıklarını belirtti.

Litvanya olarak Türkiye’de hedef pazarlar belirlediklerini ve bu pazarları tanımaya yönelik ziyaretler gerçekleştirdiklerini kaydeden Büyükelçi Degutis, Adana ziyaretini de uzun süredir planladıklarını söyledi. Degutis, Adana’nın önemli bir dış ticaret kenti olması nedeniyle tercih ettiklerini belirtip bölgenin ekonomik yapısını, iş kurma ve iş yönetme süreçlerini öğrenmeye çalıştıklarını aktardı. 

Toplantıda ayrıca Vilnius Ticaret, Sanayi ve Zanaatkarlar Odası Konsey Üyesi Irena Joksiene ve ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç tarafından karşılıklı iş birlikleri protokol imzalandı. Toplantının ardından heyet saha ziyaretleri kapsamında tekstil ve güneş enerjisi sektörlerinden firmaları ziyaret etti.

Ardından Adana Ticaret Odası ev sahipliğinde ve Odamız iş birliğinde düzenlenen ikili iş görüşmeleri programında Litvanya Heyeti 20’den fazla Adana firması ile buluştu.

 

//