AVRUPA DİJİTAL İNOVASYON MERKEZLERİ'NİN (ADİM) AÇILIŞI, BİLİŞİM VADİSİ'NDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Haber

Dijital Avrupa Programı kapsamında açılan ADİM, Türkiye’nin teknoloji temelli kalkınmasına katkı sağlamayı hedefliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri'nin (ADİM) açılışını Bilişim Vadisi Kocaeli kampüsünde gerçekleştirdi. Bakan Kacır, Türkiye'nin dijital dönüşüm yolculuğunu hızlandıracak olan merkezlerin, firmaların dijital dönüşüm karnesini çıkararak yol haritası konusunda rehberlik edeceğini vurguladı.

Dijital Avrupa Programı ile Teknoloji Temelli Kalkınma

Açılış töreninde konuşan Bakan Kacır, Avrupa Birliği ile bilim, teknoloji ve inovasyon alanındaki iş birliğini güçlendirecek önemli bir adım attıklarını belirtti. Kacır, “Program vesilesiyle Avrupa Birliği ile ortak hedefleri yeniden belirleyerek eş güdüm halindeki çalışmaları pekiştireceğiz. Türkiye’nin 2023’te katıldığı Dijital Avrupa Programı çerçevesinde sanayiciler, girişimciler ve üniversiteler, Avrupa Komisyonu’nun açtığı çağrılara başvurarak 14 milyon Euro’luk fona erişim sağladı.” dedi.

Dijital Dönüşümde Öncü Rol

ADİM’lerin sanayi, KOBİ’ler ve kamu kurumlarının dijital dönüşümünde kritik rol oynayacağını belirten Bakan Kacır, “Yetkin insan kaynağı ve gelişmiş test-araştırma altyapısıyla donatılmış bu merkezler, yalnızca dijital dönüşüm desteği sunmakla kalmayacak, aynı zamanda oluşturacakları iş birliği ağı ile farklı ülkelerdeki merkezler ve dijital altyapılar arasında etkin entegrasyon sağlayacak” dedi.

Türkiye’den 5 konsorsiyumun Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri ağına dahil olduğunu açıklayan Kacır, “Hazır giyim, tekstil, alüminyum, beyaz eşya, otomotiv, makine ve tarım gibi öncelikli sektörlerde faaliyet gösteren firmalarımıza yapay zekâ, bulut bilişim ve yüksek başarımlı hesaplama gibi ileri dijital teknolojileri entegre etmeleri için yol gösterici olacağız” diye konuştu.

1500 Firma Dijital Dönüşüm Yol Haritası Alacak

Merkezlerin, 1500 işletmenin dijital olgunluk değerlendirmesini yaparak dijital dönüşüm yol haritalarını hazırlayacağını ifade eden Kacır, mentörlük ve danışmanlık desteği sunulacağını belirtti. Ayrıca, ADİM’lerin Avrupa’daki süper bilgisayarlar, yapay zekâ fabrikaları ve veri merkezleri gibi dijital altyapılara erişimde KOBİ’lere rehberlik edeceğini söyledi.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası, Adana Sanayi Odası, İTTM Tarım Teknolojileri Girişim AŞ, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve Trakya Kalkınma Ajansı’nın koordinatörlüğünde oluşturulan konsorsiyumlar, Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri ağına katılmaya hak kazandığı kurumların temsilcilerine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından ödül takdim edildi.

Adana Sanayi Odası koordinatörlüğünde yürütülen ‘EDIH Anadolu’ projesinin ödülünü Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, Bakan Kacır’ın elinden aldı.

Meclis Başkanı Uçurum etkinlik sonrasında yaptığı açıklamada, “Adana Sanayi Odası’nın koordinatör olarak yer aldığı konsorsiyumun paydaşları Adana Model Fabrika, Gaziantep Model Fabrika, Çukurova Kalkınma Ajansı, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı, İpekyolu Kalkınma Ajansı, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Konya Karatay Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Çukurova Teknokent, İskenderun Teknokent, Kahramanmaraş Teknokent, Osmaniye Teknokent, Antakya Organize Sanayi Bölgesi, Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’dir. Paydaşlarımızla birlikte bu projeyi büyük başarılarla tamamlayacağımıza olan inancımız tamdır. 9 ili kapsayan EDIH Anadolu projemiz kapsamında, Adana Sanayi Odası koordinato¨rlu¨gˆu¨nde yu¨ru¨tu¨lecek c¸alıs¸malarla, KOBI·’ler, giris¸imciler ve kamu kurumlarına dijital do¨nu¨s¸u¨m hizmetleri sunulacaktır. Bu c¸erc¸evede, Model Fabrikalar’ın dijital altyapısından yararlanarak dijital olgunluk degˆerlendirmeleri yapılacak, firmalara o¨zel dijital yol haritaları olus¸turulacak ve dijital yatırımlar konusunda danıs¸manlık sagˆlanacaktır. Yapay zeka, IoT ve siber gu¨venlik gibi alanlarda egˆitimler ve ato¨lyeler du¨zenlenecek, yapay zeka giris¸imleri ic¸in kuluc¸ka programları gelis¸tirilecek ve yatırım fırsatlarına eris¸im desteklenecektir. Ayrıca, ulusal ve uluslararası EDIH’lerle is¸ birlikleri kurulacak, enerji ve su analizleri gerc¸ekles¸tirilerek su¨rdu¨ru¨lebilir dijital do¨nu¨s¸u¨m tes¸vik edilecektir. 48 ay su¨recek proje ile 3.000’den fazla s¸irkete farkındalık kazandırılması, 195 s¸irkete dijital danıs¸manlık sunulması ve 400 kis¸inin ileri dijital teknolojiler konusunda egˆitilmesi hedeflenmektedir” dedi.

Bilişim Vadisi’ndeki programda, Adana Sanayi Odası Genel Sekreteri Veli Oğuz, ‘EDIH Anadolu’ projesinin detaylarını paylaştı.

Etkinliğe  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Vali İlhami Aktaş’ın yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, Kocaeli Büyükşehir Başkan Vekili Hasan Soba, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ahmet Halit Hatip, Gebze Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Avrupa Komisyonu Teknolojik Egemenlik, Güvenlik ve Demokrasiden sorumlu Başkan Yardımcısı / Roberto Viola Avrupa Komisyonu İletişim Ağları, İçerik ve Teknoloji Genel Müdürü (TBC) Henna Vırkunnen, AB Başkanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans OSSOWSKI, DDO Başkan V. Yusuf Tancan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Adana Sanayi Odası  Genel Sekreteri Veli Oğuz, Proje Geliştirme ve Dış Ticaret Sorumlu Halis Can Şire, oda temsilcileri ve davetliler katıldı.

 

 

//