KOSGEB- PANDEMİDEN ETKİLENEN MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERE HIZLI DESTEK PROGRAMI
Duyurular

Sayın Üyemiz,

KOSGEB, Covid-19 salgınından etkilenen Mikro ve Küçük İşletmelere (MKİ) yönelik olarak, Dünya Bankası ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı - JICA işbirliğinde "Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Projesi"ni başlatmıştır.

Söz konusu Proje ile ilgili ayrıntılı bilgiler aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır.

Saygılarımızla.

 

 

KOSGEB- PANDEMİDEN ETKİLENEN MİKRO VE

KÜÇÜK İŞLETMELERE HIZLI DESTEK PROGRAMI

 

1)        Kimler Yararlanabilir?

 

İmalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ile Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki mikro ve küçük işletmeler

 

• Birinci bileşende; 2019 yılında asgari 75 Bin TL net satışı hasılatı olan hedef sektörlerdeki MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir.

 

• İkinci bileşende; 2017 ve sonrasında kurulan hedef sektörlerde faaliyet gösteren yenilikçi genç MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir.

 

(Her iki bileşene; güncel KOBİ Bilgi Beyannamesindeki NACE Rev 2 faaliyet kodları arasında; Program Kapsamındaki Sektörler Tablosundaki kodlardan biri olan MKİ’ler başvurabilecektir.)

 

2)        Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?

 

KOSGEB Mikro ve Küçük İşletmelere (MKİ) Hızlı Destek Programı'nın amacı; MKİ'lerin salgın şartlarında faaliyetlerini sürdürmelerinin ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerinin sağlanmasıdır.

 

• Programının amacı, Covid-19 salgınının etkisinin nispeten çok olduğu sektörlerdeki mikro ve küçük ölçekli işletmeleri desteklemektir.

 

• Yeni istihdam edilecek personel başına 100.000 TL geri ödemeli destek verilmektedir.

 

• Mikro işletmeler azami 2 kişi istihdam ederek 200.000 TL ve makro işletmeler azami 5 kişi istihdam ederek azami 500.000 TL destek alabilmektedir.

 

• Program kapsamında 1981 ve sonrası doğumlu olan ve son 3 yılda 180 günden fazla çalışmayan üniversite ya da mesleki/teknik lise mezunu en az 1 personelin 12 ay istihdam edilmesi gerekmektedir.

 

• İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise, destek personel başına 10 Bin TL artırımlı olarak uygulanmaktadır.

 

• Destek ödemesi, 6 ay + 6 ay şeklinde iki taksit döneminin başında peşin olarak yapılacaktır.

 

• Destek, geri ödemeli ve faizsiz olacaktır. Teminat zorunluluğu bulunmamaktadır.

 

• Geri ödemeler, 24 ay geri ödeme yapmadıktan sonra 4’er aylık dönemlerde 6 taksit şeklinde yapılabilecektir.

 

• Personel giderleri, işyeri kirası, düzenli işletim giderleri ve malzeme giderleri ile ilgili harcamalar için kredi verilir.

 

 • Teknoloji alanında faaliyet gösteren işletmelere patent, telif, teknoloji lisanslama, test ve belgelendirme giderleri ile ilgili harcamalar için kredi verilir.

 

3)        Başvuru Dönemi Ne Zamandır?

 

Son başvuru tarihi: 31 Mart 2022

 

4)        Başvuru Yeri Neresidir?

 

KOSGEB online başvuru linki:  https://edevlet.kosgeb.gov.tr/

 

DETAYLI BİLGİ İÇİN : Program Özeti ve Amacı - KOSGEB T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı

 

 

Ekler :

 

  1. Desteklenen Sektör Listesi (Nace 6’lı)

 

  1. Desteklenen Sektör Listesi (Nace 2’li)

 

  1. Dünya Bankası Finansmanlı Projelerde Uygun Bulunmayan Sektör Ve Faaliyetler Tablosu
  2.  
  3. Mevzuat

 

Pandemiden Etkilenen Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı

//