Katar ithalat ve ticarette teknik engeller raporu - mart 2025...
KOSGEB- PANDEMİDEN ETKİLENEN MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERE HIZLI DESTEK PROGRAMI
Sayın Üyemiz,
KOSGEB, Covid-19 salgınından etkilenen Mikro ve Küçük İşletmelere (MKİ) yönelik olarak, Dünya Bankası ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı - JICA işbirliğinde "Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Projesi"ni başlatmıştır.
Söz konusu Proje ile ilgili ayrıntılı bilgiler aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır.
Saygılarımızla.
KOSGEB- PANDEMİDEN ETKİLENEN MİKRO VE
KÜÇÜK İŞLETMELERE HIZLI DESTEK PROGRAMI
1) Kimler Yararlanabilir?
İmalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ile Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki mikro ve küçük işletmeler
• Birinci bileşende; 2019 yılında asgari 75 Bin TL net satışı hasılatı olan hedef sektörlerdeki MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir.
• İkinci bileşende; 2017 ve sonrasında kurulan hedef sektörlerde faaliyet gösteren yenilikçi genç MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir.
(Her iki bileşene; güncel KOBİ Bilgi Beyannamesindeki NACE Rev 2 faaliyet kodları arasında; Program Kapsamındaki Sektörler Tablosundaki kodlardan biri olan MKİ’ler başvurabilecektir.)
2) Desteklenen Alanlar ve Destek Unsurları Nelerdir?
KOSGEB Mikro ve Küçük İşletmelere (MKİ) Hızlı Destek Programı'nın amacı; MKİ'lerin salgın şartlarında faaliyetlerini sürdürmelerinin ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerinin sağlanmasıdır.
• Programının amacı, Covid-19 salgınının etkisinin nispeten çok olduğu sektörlerdeki mikro ve küçük ölçekli işletmeleri desteklemektir.
• Yeni istihdam edilecek personel başına 100.000 TL geri ödemeli destek verilmektedir.
• Mikro işletmeler azami 2 kişi istihdam ederek 200.000 TL ve makro işletmeler azami 5 kişi istihdam ederek azami 500.000 TL destek alabilmektedir.
• Program kapsamında 1981 ve sonrası doğumlu olan ve son 3 yılda 180 günden fazla çalışmayan üniversite ya da mesleki/teknik lise mezunu en az 1 personelin 12 ay istihdam edilmesi gerekmektedir.
• İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise, destek personel başına 10 Bin TL artırımlı olarak uygulanmaktadır.
• Destek ödemesi, 6 ay + 6 ay şeklinde iki taksit döneminin başında peşin olarak yapılacaktır.
• Destek, geri ödemeli ve faizsiz olacaktır. Teminat zorunluluğu bulunmamaktadır.
• Geri ödemeler, 24 ay geri ödeme yapmadıktan sonra 4’er aylık dönemlerde 6 taksit şeklinde yapılabilecektir.
• Personel giderleri, işyeri kirası, düzenli işletim giderleri ve malzeme giderleri ile ilgili harcamalar için kredi verilir.
• Teknoloji alanında faaliyet gösteren işletmelere patent, telif, teknoloji lisanslama, test ve belgelendirme giderleri ile ilgili harcamalar için kredi verilir.
3) Başvuru Dönemi Ne Zamandır?
Son başvuru tarihi: 31 Mart 2022
4) Başvuru Yeri Neresidir?
KOSGEB online başvuru linki: https://edevlet.kosgeb.gov.tr/
DETAYLI BİLGİ İÇİN : Program Özeti ve Amacı - KOSGEB T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı
Ekler :
Pandemiden Etkilenen Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı