KURTULUŞUNUN 100. YILINDA ADANA EKONOMİ ZİRVESİ
Haber

KURTULUŞUNUN 100. YILINDA ADANA EKONOMİ ZİRVESİ 

TOBB GENEL BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU;

“Karamsarlığa kapılmadan, yorulmadan, çalışmaya devam edeceğiz"

 

Adana’nın Kurtuluşu'nun 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Adana Valiliği öncülüğünde, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası, Adana Ticaret Borsası ve Adana Organize Sanayi Bölgesi iş birliğinde gerçekleştirilen, “100. Yılında Adana Ekonomi Zirvesi” Hilton Oteli’nde, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkloğlu’nun da katılımıyla gerçekleştirildi.

Adana Valisi Süleyman Elban, 5 Ocak filminin gösteriminin ardından yaptığı konuşmada, “Bugün güzel Adana'mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı etkinlikleri kapsamında odalarımızın ev sahipliğinde Adana Ekonomi Zirvesi ve Adana'mızın ekonomisini konuşmak üzere burada toplandık. Biz yaklaşık bir aydan beri 100 etkinlik hedefi ile yola çıktık ve hala 100 etkinlik yapıyoruz diyoruz. Ancak o kadar çok talep geldi ki bugün itibariyle 200'ün üzerinde etkinliği yapıp tamamladık. Ancak 100 adet hedef koyduğumuz için yine 100 diye adlandırıyoruz. Sağ olsunlar başta Büyükşehir olmak üzere tüm ilçe belediyelerimiz bize destek oldu. Burada bulunan tüm hazirunu 5 Ocak Kurtuluş Etkinliklerine davet ediyorum" çağrısında bulundu.

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise "100. yıl dönümü vesilesiyle, Adana’da aranızda bulunmaktan şeref duyuyorum" diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü;

"Tam 1 asır önce, ecdadın esarete boyun eğmeyen mücadelesi ve burada yazılan kahramanlık destanı, sadece Adana'mızın kurtuluşunu sağlamakla kalmamış, İstiklal Harbi'yle gelecek büyük zaferin de, adeta müjdecisi olmuştur. Adana, umudun ve istiklalin şehridir. Saim Bey, Ali Yaver, Rahmiye Hanım ve Müftü Hacı Mehmet gibi daha binlerce vatanseverin çıktığı topraklardır. Kendisinden daha güçlü silahlara sahip işgalciler karşısında geri adım atmayan, tutsak yaşamayı kabul etmeyen bir ruhun ve inancın adıdır. Adana’dan yükselen bu birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu, günümüzde de, milletimize, bayrağımıza, vatanımıza ve devletimize yönelen tehditler karşısında, en büyük gücümüzdür. Ülkemizin birliğinidirliğini bozmak isteyen herkes bilmeli ki, Adana’daki bu ruh ve Adanalı yiğitler var oldukça, bu ülkeyi kimse bölemez. Bu günlerimizi bizlere armağan eden ecdadımızı, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, Adana savunmasında şahadete yürüyen şehitlerimizi ve tüm kahramanlar gazilerimizi, rahmet ve minnetle yad ediyorum.”

500 BÜYÜK FİRMADAN 35’İ ADANA'DA
Bugün Adana'nın, geçmişine yakışır bir şekilde, bir ticaret, sanayi, tarım, eğitim ve turizm merkezine dönüştüğünü söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Adana, Anadolu’da sanayileşmenin lokomotifi olmuş, sanayinin Anadolu'ya yayılmasını sağlamıştır. Bereketli topraklarıyla, girişimci insanlarıyla, ülkemizin göz bebeği haline gelmiştir. Burada dinamizm var, hareket var, bereket var. Ticaret hacminde, üretimde ve ihracatta ilk sıralarda. Ülkemizin en büyük 1000 sanayi kuruluşundan 31’inin faaliyet gösterdiği Adana OSB, Türkiye’nin ilk 10 OSB’si arasında yer alıyor. OSBÜK’ün OSB Yıldızları Araştırması’nda dereceye giren 500 firmadan 35’i de yine burada. Adana, aynı zamanda Türkiye’de tarımın da yıldızı. Burası Türkiye’nin en bereketli coğrafyası Çukurova, dünyanın ve ülkemizin en büyük ovalarından biri. Seracılıkta da, ilk 3 şehirden biri haline gelmeyi başarmış durumda. İşte tüm bu başarıların asıl sahiplerini, Adana için çalışan girişimci kardeşlerimi yürekten kutluyorum" şeklinde konuştu.

HEDEF 250 MİLYAR DOLARA İHRACAT
Pandemi nedeniyle küresel milli gelirin yüzde 3, küresel ticaret hacminin yüzde 8 küçüldüğünü, 2020'nin tüm dünya için kayıp sene olduğunu, 2021'in ise, bu kayıpların kısmen telafi edildiği, bir onarım senesi olarak geri de kaldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "2022’de eğer pandemi kaynaklı yeni bir olumsuzluk karşımıza çıkmazsa, salgın öncesi üretim ve ticaret seviyeleri yakalanacaktır. Küresel milli gelir de, tarihte ilk defa 100 trilyon dolara ulaşacaktır. Ülkemiz ekonomisi ve sanayimiz, 2021 yılı ilk dokuz ayında yüzde 12 oranında büyüdü. İhracatımız, geçen yıla göre yüzde 33 oranında artışla 225,4 milyar dolara ulaştı ve tarihi bir rekor kırmış oldu. Ülkemizin küresel ihracattan aldığı pay da, ilk kez yüzde 1'in üzerine çıktı. İnşallah bu sene içinde 250 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz. Adana’da, geçen sene 1,9 milyar dolar olan ihracatını 2,5 milyar dolar seviyesine yükselterek, ayrı bir rekor kırmış, en çok ihracat yapan şehirler arasında yer almıştır" dedi.

"YEŞİL SANAYİ DEVRİMİNİ KAÇIRMAMALIYIZ"
İklim değişikliğiyle mücadele ve karbon salınımının azaltılması zorunluluğunun, ekonomide yeni ve büyük bir dönüşümü gerekli kıldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "2021 yılı pandemiden, Yeşil Mutabakat’a, geçmeye başladığımız yıl oldu aslında. Hayatlarımız hızlı bir değişim içinde. Gelecek gözümüzün önünde şekilleniyor. İklim değişikliğinde, konuşmaktan yapmaya geçiliyor. Artık işin maliyetlendirmek aşamasındayız. Pek yakında, kendi emisyon ticaret sistemimizi kurup, karbon salınımlarını fiyatlandıracağız. Bu da, bugüne kadarki en büyük vergi reformu adımı olacak. TOBB olarak, yeşil sanayi devrimini özellikle vurguluyoruz. Sanayi devrimini kaçırdığımız gibi, bunu da kaçırmamamız gerektiğini söylüyoruz. Yeşil sanayi devriminin; sanayi, tarım ve hizmet sektörlerini içeren, kapsamlı bir teknolojik yenilenme olduğunu anlatıyoruz. Yeşil dönüşümün yanında dijital dönüşümü de asla göz ardı etmemeliyiz. Dijital dönüşüm benim neyime diyen, eninde sonunda kaybeder. Ne iş yapıyorsak yapalım, iş süreçlerimizi dijitalleştirmeliyiz. Bunun için ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgi ve rehberliği de sizlerin hizmetine sunuyoruz. Karşımızdaki dönüşüm süreci, aynı zamanda yüksek sermayeye ihtiyaç duymak demektir. Enflasyonun düşük, faiz oranlarının makul ve döviz kurlarının istikrarlı olduğu bir yapıya, bir an önce ulaşmak zorundayız. Yeni ümitler ve yeni beklentilerle, yeni bir yıla giriyoruz. Milletimizin gücüne inanacak, ümidimizi canlı tutacağız. Karamsarlığa kapılmadan, yorulmadan, çalışmaya devam edeceğiz. Kimseyi ötekileştirmeyecek. Öteki diye ayırt etmeyeceğiz. 2022 yılının, sağlık ve huzurun hakim olduğu bir yıl olmasını diliyorum" dedi.

 

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da, "Ulusal Kurtuluş Mücadelesine ilham veren bir kentin evladı olmak bizim için büyük bir onurdur ve Ulusal Kurtuluş Mücadelesinde zafer kazanmış olmak da büyük bir onurdur" dedi.


Adana'nın 1800'lerde sanayiye geçmeye başladığını ve Türkiye'de kimine göre ikinci kimine göre 3. kent olarak anıldığını ifade eden Karalar, şunları kaydetti:


"Cumhuriyetin kalkınmasına destek olan Adana uzun süre bu çıkışını sürdürmüş bir kenttir. Birçok kişiye iş vermiştir insanlara. Ne yazık ki son yıllarda bu çıkışını sürdürememiş ve durağan bir zaman yaşamıştır. Valimiz öncülüğünde artık kavga eden değil çatışan değil çalışan bir Adana için çaba göstermeliyiz. Son yıllarda şehrimize gelen valiler yönünden çok şanslıyız. Süleyman Elban valimize de şehrimize yaptıkları için teşekkür ediyoruz. Adana için emrinizdeyim."

 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KARALAR

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise, “5 Ocak bizim şeref günümüzdür. 100 yıl önce iki kez Ermeni devleti kurmaya çalışanlarını engelleyip, Fransız bayrağını indirip, şanlı bayrağı göndere çektiğimiz gündür” diyerek sözlerine başladı. 

 

Ulusal kurtuluş mücadelesine ilham veren kentin evladı olmaktan gurur duyduğunu belirten Başkan Karalar, “100 yıl önce Fransızları gerileten kuvayi milliye sayesinde Fransızlar barış talep ediyor. Ve barışı Ankara’dan talep ediyor. TBMM’den talep ediyor, Tekelioğlu itiraz ediyor; Paşam bunları ezeceğiz niye barış yapalım diyor. Atatürk de TBMM’yi tanıyor bunlar diyor. İşte biz Dünyanın TBMM’yi tanımasında da öncü olmuş bir kentin evladıyız biz” dedi.

 

Günümüzde ekonomik bir savaşın yaşandığına vurgu yapan Karalar, Adana’nın 1800’lerde  sanayileşmeye başladığını, ardından durgun bir döneme girdiğini ancak, bugün birlik ve beraberdik içinde olan bir Adana örneğinin yaşandığını vurguladı. Karalar, “Kavga eden değil, çatışan değil çalışan bir Adana var. Biz yatırımcıyı kaçırmıyor, aksine yatırım yapılması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Biliyoruz ki üretim olmazsa olmaz, istihdam olmazsa olmaz, ihracat olmazsa olmaz. Biz her zaman fedakârlık  yapmaya hazırız, yeter ki yatırım yapılsın. ” ifadelerine yer verdi.

 

ADASO BAŞKANI ZEKİ KIVANÇ

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, hürriyetinden ve bağımsızlığından tarih boyunca ödün vermeden yaşamış  Türk milletinin dün olduğu gibi bugün de yarın da vatanına, 

bayrağına, kardeşliğine,  milli ve manevi değerleri ile birliğe ve bütünlüğüne sahip çıkacağını ifade etti.

5 Ocak tarihinin önemine dikkati çeken ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, günümüzde kurtuluş mücadelesinin süngü ile değil ekonomi ile yapılığını belirterek, şöyle devam etti;

“Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, istiklal ve istikbal uğruna toprağa düşerek şehadete yürüyen şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla yad ediyorum. Günümüzde kurtuluş mücadelesi ise ekonomi ile yapılıyor. Süngü yerine daha ucuza ve kaliteli olarak ürettiğiniz ürün, Silah yerine ise yüksek teknoloji kullanılıyor. Adana’mız bugün bu silahlara sahip. Çok şükür iyi bir üretim altyapımız, gelişmekte olan teknolojimiz ve güzide şirketlerimiz var.  Adana bugün eskisine göre daha güçlü, daha mücadeleci ve ve daha azimli. Bunun için sanayimize, üretim gücümüze, ticaret erbabımıza ve çiftçimize güveniyoruz.”

 

ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, sözlerini “ Allah bize tekrar esareti göstermesin. Bunun için birlik ve beraberliğimiz daim, bilekleriniz güçlü, başarılarımız devamlı, Cumhuriyetimiz sonsuz olsun” ifadeleriyle tamamladı.

ATO BAŞKANI ATİLA MENEVŞE

Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, 5 Ocak’ın önemine vurgu yaparak, “Bundan tam 100 yıl önce düşman işgaline izin vermeyen atalarımızın bize bu cennet şehri armağan ettiği gün.  Bizler de bu asırlık gururu gelecek nesillere aktarmak ve o kahramanlığı yaşatmak için bu tür etkinliklere imza atıyoruz. Yaklaşık 1 aydır  Valimiz Sn. Süleyman Elban başkanlığında  100. yılda 100 etkinlikle bu anlamlı günü kutluyoruz. Bugün de burada bir asrın hikayesini, kurtuluş mücadelemizi yani Adanamızın düşman işgalinden kurtuluş mücadelesinin 100. yıl dönümünde kahramanlarımızı anacağız” diyerek, şöyle devam etti;

 

“Adana kahramanlık destanı yazan bir şehirdir. Adana’nın isimsiz kahramanları bundan tam 100 yıl önce büyük bir destan yazdılar.   Kahramanlarımızın yaptığı fedakarlıkları unutamayız.  5 Ocak'ta hemşerilerimiz biz bu topraklara vatanımız diyerek cesaretlerini ortaya koymuştur.”

 

Adana Ticaret Odası Başkanı Menevşe, bu toprakların  kurtuluş mücadelesinin eşsiz eseri olarak yeni nesillere armağan edildiğine vurgu yaparak, “Başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, vatan ve bayrak uğruna gözlerini kırpmadan canlarını feda ederek Adana savunmasında şahadete yürüyen şehitlerimiz; tüm kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum” diye konuştu.

 

Menevşe, Adana’nın her zaman öncü şehir olacağını ifade ederk, “Sanayide, ticarette, tarımda, sanatta hep öncü olan şehrimizi daha iyi konuma taşımak ecdadımızın ve gelecek nesillerin bizlerden beklediği hedeftir. Adana öncü şehir olmayı hep başarmış, bugünden sonrada başarmaya devam edecektir” dedi.

 

Fransız asıllı Subay, Türk dostu Piyer Loti'nin Türklerin vatan mücadelesi için söylediği “Kilikya, Türk vatanının koparılamaz bir parçası, hatta o vatanın bizzat kalbidir. Burası, lekesiz namusluluğun hakiki vatanıdır'' şeklindeki ifadesini hatırlatan Atila Menevşe, sözlerini şöyle tamamladı;

 

“Ben 100. yılda böyle özel programlara imza atmanıza vesile olan Sn. Valimize teşekkür ediyorum. Bu günümüze gelerek bizleri onurlandıran Büyük Millet Meclisi Başkanımız Sn. Cemil Çiçek ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sn. Rıfat Hisarcıklıoğlu'na şükranlarımı arz ediyorum.”

 

AOSB YÖNETİM KURULU BAŞKANI SÜTCÜ

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütcü ise, “Adana’mızın Kurtuluşunun 100. Yılında, sınırları masa başında cetvelle değil, şehit kanlarıyla çizilen bu toprakları ve Cumhuriyetimizi bizlere emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, şehitlerimiz ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz” sözleriyle başladığı konuşmasına şöyle devam etti;

 

“Kurtuluş Savaşı'na ilham kaynağı olmuş kutlu bir mücadelenin bugünkü mirasçıları olarak; o günün kıt imkanlarına rağmen verilen mücadeleyi bugün ekonomik arenada yine birlik ve beraberlik içinde vermek zorundayız. Çünkü, o kutlu mücadelede canlarını siper eden ecdatların nesilleri olarak bize yakışan budur.”

 

Başkan Sütcü, bu önemin bilincinden hareketle; Adana’da üretimin, istihdamın ve ihracatın artması için Adana Valiliği öncülüğünde tüm odalar ve sivil toplum kuruluşları ile meslek örgütlerinin birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğine dikkati çekti.

 

Bu birliğin temelini ise  daha fazla üretim, daha fazla istihdam ve yine daha fazla ihracat oluşturduğunu ifade eden AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, “Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de “Her fabrika bir kaledir, üreterek savunacağız şehirlerimizi” diyerek üretimin bir ülkenin savunmasında top-tüfek kadar değerli olduğunu vurgulamıştır.  Çünkü, çağımız ekonomik güç çağıdır” dedi.

 

Bir ekonominin gücünün üretimden geçtiğine vurgu yapan Bekir Sütcü, “ Üreten ekonominin gücü ise üreten işletmelerden geçmektedir. Biz işletmeler olarak, üretim gücümüzü sonuna kadar kullanmak zorundayız. Çünkü bugün dünyada üretimde önde gelen ülkeler dünya ekonomisinde önemli paylar alarak küresel güç haline gelmektedir” diye konuştu.

 

AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, rekabetin hızla büyüdüğü günümüz dünyasında  artık sadece üretmenin yetmediğini belirterek, şöyle devam etti;

 

“İhracatı katma değerli ürünlerle ihracat yapmak gerekiyor. Çünkü artık gelişen teknoloji ile birlikte dünyanın bir ucundaki satıcılar, dünyanın diğer ucundaki alıcıya masalarındaki bilgisayardan ulaşabiliyor. Böyle bir tabloda amansız bir rekabet söz konusu. Bundan dolayı AR-GE’ye daha fazla önem vermek, üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirip, üniversitelerimizin bilgi gücünü üretime kazandırmak zorundayız.

  

Bu bilinçten hareketle; gerek yönetim kurulu başkanlığını yaptığım Abdioğulları aile firmamızda ve gerekse yine yönetim kurulu başkanlığı yaptığım Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgemizde, projelerimize yön verirken “ihracatı artırmak” odak noktamızı oluşturmaktadır.”

 

AOSB Başkanı Sütcü, sözlerini, “Ecdadımız dün nasıl birlik olup bu kutsal toprakları bize emanet etmişse, bugün de bu aziz milletin birer ferdi olarak birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi muhafaza ve müdafaa etmeliyiz. Peki bunu nasıl başaracağız? Elbette ekonomik güçle. Bunun için hep el ele omuz omuza olalım. Çünkü üyük ve güçlü Türkiye hedefine ulaşmak için hepimize görev düşüyor” mesajıyla tamamladı.

 

ATB BAŞKANI BİLGİÇ

Adana Ticaret Odası Başkanı Şahin Bilgiç, Adana’nın kurtuluşuna şahitlik eden bir kurumun başkanlığını yapmanın onurunu yaşadığını belirtti. 

Bilgiç, “Osmanlı maliye kayıtlarından ulaştığımız bilgiler 1745 yılında Adana pamuk pazarı ve buğday, un pazarından bahsetmekte kapan-ı penbe adı verilen pamuk pazarının aynı zamanda pamuk borsası olarak da faaliyetini sürdürdüğünü bilinmektedir” dedi.

Bilgiç, Adana’da ilk pamuk çırçır fabrikasının 1864 yılında açıldığını, bunu 1889 yılında iplik ve dokuma fabrikalarının kurulmasının izlediğini belirterek, şöyle devam etti;

“Adana Ticaret Borsası olarak bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyoruz. Bu çalışmalarda beraber çalıştığım yönetim kurulu, meclis ve çalışanlarımıza gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. güzel Adana’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılında tarihe bir not düşmek adına ülkesini en çok seven işini en iyi yapandır anlayışıyla hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

 

Toplantı Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı Tarihçi Yusuf Hallaçoğlu’nun “Milli Mücadelede Adana”, Çağ Üniversitesi Prof. Dr. Mahir Fisunoğlu, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Kurucu Direktörü Dr. Güven Sak’ın “Cumhuriyetten Günümüze Adana Ekonomisi, Adana Ekonomisinin Bugünü ve Geleceği” sunumları sonrasında sona erdi.

 

 

//