ORTAK PAYDA ADANA
Haber

 

ORTAK PAYDA ADANA

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana Sanayi Odası’nda düzenlenen Adana İli Ekonomi İstişare Toplantısı’nda, sanayiciler ve meslek komiteleri temsilcileriyle bir araya geldi.

 

Adana Sanayi Odası Sakıp Sabancı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Ergül Halisçelik, meclis üyeleri, yönetim kurulu üyeleri ve meslek komitesi üyeleri katıldı.

 

AYLIK İHRACAT REKORUNU EYLÜL 2021’DE YENİLEDİK

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, “Adana’nın Haziran ve Ağustos 2021’de ulaştığı aylık ihracat rekorunu Eylül 2021’de de 220.9 milyon dolar ile yenileyerek tarihinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdik. Türkiye’nin 2021 yılı Eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artış ile 20 Milyar 783 Milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Adana İhracatı ise yüzde 42,3 oranında artarak, 220 milyon 979 bin dolar olarak gerçekleşti. Bu veriler bize gösteriyor ki Adana’mızın ihracat artış oranı ülkemizin ihracat artış oranından daha fazla gerçekleşmiştir. 2021 yılı Ocak-Eylül dönemi 9 aylık toplam Adana ihracatı ise 1.7 milyar doları aştı. Yıl sonu toplam ihracatın 2.3 milyar dolar olacağı tahmin ediyoruz. Pandemi koşulları göz ününe alındığında yukarı yönlü bir ivmeyi yakalamış bulunmaktayız. Buradan sizlerin huzurunda ihracat gerçekleştirerek katkıda bulunan tüm üyelerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

 

Toplantıda Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi Temel Atma ve Adana'da Yapımı Tamamlanan Projelerin Toplu Açılış Töreni'ne değinen Kıvanç, “Bildiğiniz üzere 9 Ekim tarihinde Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan toplu açılış törenimize katıldı. Törende yaptığı konuşmada 4 milyar liralık bir açılış için Adana’da bulunduklarını belirtti. Ceyhan endüstri bölgesi için oda olarak çok çalışma gerçekleştirdik. Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi temelinin atılmış olması ve 2024 yılında tamamlanıp üretime geçecek olması bölgemiz için büyük bir kazanç olacaktır.

Yapımı tamamlandığında üretilen polipropilen, ithalatımızın yüzde 20'sini karşılayacak. Ülkemizin dış ticaret dengesine yıllık 250 milyon dolar seviyesinde net pozitif katkı sağlanması bekleniyor. Böyle bir projenin tamamlanması ile bölgemiz ihracatı artacak, hem de yeni yatırım yapacak firmalara hammadde konusunda destek olacak. Burada polipropilen ve türevleri ile ilgili olarak bir ekosistem oluşacak.” diye konuştu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE HAZIR OLMALIYIZ

İklim Değişikliğine gerek sanayi gerekse Adana olarak hazır olmamızın gerektiğini belirten Kıvanç, “Paris İklim Anlaşması’nı onaylaması ile Türkiye’nin uluslararası bazı yükümlülükleri oluştu. Türkiye’nin 2053 yılında sıfır karbona ulaşması için kısa ve uzun dönemde nasıl bir politika sergileyeceği hususunda yeni bir yol haritası yapması şart.  Bu çerçevede de Anlaşma’nın gereği olan Ulusal Katkı Beyanı dediğimiz sera gazı azaltımı taahhüdünü, sözleşme sekretaryasına vermesi ve bunu her 5 yılda gözden geçirmesi gerekiyor. Şimdiye kadar Türkiye’nin belirtmiş olduğu taahhüt, emisyonlarını 2030’a kadar olağan, yani yeni önlemler alınmayan senaryoya göre yüzde 21’e kadar azaltmak idi. Bunun için de enerji sektörü başta olmak üzere en çok sera gazı salınımından sorumlu sektörlerden başlayarak, bütün sektörlerin kendilerini yenilemeleri, alternatif enerji ya da yeşil enerjiye dönüşümünün bir an önce başlaması bekleniyor. Tekstil sektörü buna şimdiden başladı. Sebebi de ürünlerini satın alan büyük uluslararası alıcıların şimdiden bu kurallara uymalarını istemeleri.

Bu hızla diğer sektörlere de yayılacak. Bundan kaçış yok. Sınırda karbon vergisi uygulanmasına takılmamak için yol yakınken çalışmalara başlayın, şirketinizi yeşil dönüşüme hazırlayın. Akdeniz kuşağında olmamız nedeniyle iklim krizlerinden en çok zarar görecek bir bölgede olmanın getirdiği sorunları çözmek için de bu durumu bir fırsat olarak değerlendirmeliyiz. Özellikle su konusunda büyük sıkıntı yaşayacağız. Buna hem sanayiciler olarak hem de yerel yönetimler olarak hazırlıklı olmalıyız. Daha fazla geç kalmadan dünya gündemini yakalayarak bu değişime ayak uydurmamız gerekiyor. Aynı şekilde Adana özelinde de bu konuda ortak çalışmalar yapmalıyız ve Adana’yı yeşil dönüşüme hazırlamayız.” dedi.

 

ADANA İÇİN ÜRETEN SANAYİCİNİN YANINDAYIZ

Toplantıda söz alan Başkan Zeydan Karalar, Adana’da istihdam yaratan, artı değer üreten, büyük zorluklar içinde iş yapan sanayicilerin, girişimcilerin işini kolaylaştırmak için, Adana Büyükşehir Belediyesi olarak, imkanlar doğrultusunda ne gerekiyorsa yapmaya her zaman hazır olduklarını belirtti.

Adana’da faaliyet gösteren iş insanlarının, ithalatlarında millileştirmeyi Adana’da yaparak, kente gelen parayı artırabileceklerini belirten Başkan Zeydan Karalar, ithalatların Adana gümrüğünden yapılması halinde Adana’ya her ay 20 milyon lira ek para geleceğini açıkladı.

 

ADANA’YA DAHA FAZLA PARA GELMESİ GEREKİYOR

Adana Büyükşehir Belediyesi’ne her ay gelen paranın, kent nüfusuna, kentin ihtiyaçlarına yetmediğini söyleyen Başkan Zeydan Karalar, “Nüfusu bizden az şehirler, bizden fazla para alıyor. Adana’da yapılacak çok iş var. Kimsenin aldığı parada gözümüz yok ama Adana’ya daha fazla para gelmesi gerek. Bu konuda bize haksızlık yapıldığını düşünüyoruz. Yöneticilerimize çağrı yapmalıyız. Sanayicilerimizin bu konuda bize destek vermesini istiyoruz” dedi.

 

Adana Büyükşehir Belediyesi’ni 4 buçuk milyar lira borç ve aylık 50-60 milyon lira açıkla devraldıklarını hatırlatan Başkan Zeydan Karalar, gelinen noktada borcun her ay 20 milyon lira azaldığını, paranın iyi kullanılmasıyla, yapılan tasarruflarla ve farklı yönetim tarzıyla, daha fazla iş yapılmasına rağmen gelirin günden güne arttığını açıkladı. 1 milyar 270 milyon lira olan metro borcunun da yapılandırmayla şu anda 1 milyar 61 milyon liraya indirildiğini kaydetti.

 

KREDİ NOTUMUZ BB

Metronun 2. hattı için hazırlanan projenin Cumhurbaşkanı onayı beklediğini ifade eden Başkan Zeydan Karalar, kabul edilmesinin yetmeyeceğini, hayata geçirilmesi için de 300 milyon dolar kredi gerektiğini anlattı. Önemli bir Uluslararası Kredi Derecelendirme Firması’nın, Adana Büyükşehir Belediyesi’ne kredi notu olarak hayli yüksek olan BB verdiğini, şu ana kadar yapılanların son derece olumlu algılandığının böylece tescillendiğini bildirdi.

 

GÜNDEN GÜNE DAHA İYİ HALE GELİYORUZ

Başkan Zeydan Karalar, “Göreve başladığımızda borcumuz gelirimizin 4 katıydı. Bu tabloyu tersine çeviriyoruz. Şu anda gelirimiz borcun iki katı. 2023 sonunda denk olacak. Adana gelişime en açık il olarak gösteriliyor artık. 2021 sonunda kredi notumuz BB’den de daha iyi olacak. ASKİ, 2018’de 95 milyon lira zarar ederken, 1 yılda 145 milyon lira artı değer üreten bir kurum haline geldi” diye konuştu.

 

Adana Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan ulaşım Çalıştayı’na değinen ve kentteki trafik sorununu çözmek için yapılan ve yapılacak işlere değinen Başkan Zeydan Karalar, yeni inşa edilecek yollarla sorunun azalacağını söyledi.

 

ADANA İÇİN SİYASET DIŞI ÇALIŞIYORUZ

Başkan Zeydan Karalar, Adana’nın geçmişte kısır didişmelerden çok zarar gördüğünü belirterek, şunları söyledi: “Seyhan Belediye Başkanlığı dönemimizden bu yana, kentin bütün dinamikleriyle ortak paydada buluşuyoruz. İşimiz gücümüz Adana ve siyaset dışı çalışıyoruz. Adana şu anda bir bütün. Biz alışılagelmiş belediye başkanlığı yapmıyoruz. 5-10 yıl öncesine kadar Adana ulusal medyada daha çok olumsuzluklarla yer alırdı. Şimdi öyle değil. Adana’nın güzellikleri, festivalleri konuşuluyor. Bunda herkesin katkısı var. Adana’nın değerlerini anlatmaya çalışıyoruz. Adana’ya daha fazla yatırım yapılmasını istiyoruz.

Söz konusu Adana ise gerisi teferruat.”

 


Toplantı sonunda sanayicilerin sorularını da yanıtlayan Başkan Zeydan Karalar imar, ulaşım gibi konularda yapılanları, yapılacakları aktardı ve planlanan işlerle ilgili bilgi verdi.   

 

 

 

//