TÜBİTAK- 1832 SANAYİDE YEŞİL DÖNÜŞÜM 2024-1 ÇAĞRISI AÇILDI
Duyurular

Sayın Üyemiz,

Koordinatörlüğünü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü Dünya Bankası Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında özel sektörün yeşil dönüşüme yönelik ürün veya süreç geliştirme faaliyetleri TÜBİTAK-TEYDEB tarafından desteklenmektedir. Bu amaçla hayata geçirilen 1801 - Sanayi Ar-Ge Projeleri İçin Geri Ödemeli ve Hibe Destek Programı kapsamında “1832 Sanayide Yeşil Dönüşüm Çağrısı 2024-01” 15.04.2024 tarihinde ilan edilmiş olup başvurular 17.05.2024 tarihine kadar alınacaktır.

Yeşil Mutabakata Uyum kapsamındaki Öncelikli Ar-Ge ve Yenilik Konuları ile Demir-Çelik, Alüminyum, Kimya, Plastik, Gübre ve Çimento öncelikli sektörlerinde yapılacak yeşil dönüşüm odaklı Ar-Ge ve yenilik çalışmaları çağrı kapsamındadır.

Özel sektör kuruluşlarının yeşil dönüşüm faaliyetlerine yönelik daha önce yapılan Ar-Ge çalışmaları ile elde edilmiş olan prototiplerin ticarileşme öncesi faaliyetleri desteklenecektir,

Daha önceden Ar-Ge çalışması yapılmış, belli bir aşamaya gelmiş ancak henüz ticarileşmemiş ürünler ya da süreçler (THS 5-9) projelelendirilebilir. Bu çalışmalar aşağıdaki kapsamda yürütülmüş olan projelerin devamı olarak sunulabilir;

 

TÜBİTAK ya da KOSGEB programlar kapsamında desteklenmiş

Diğer ulusal ya da uluslararası programlarda desteklenmiş

Kuruluşun kendi kaynakları ile yürütülmüş

 

Prototip geliştirme ya da iyileştirme, validasyon ve sertifikasyon testleri, yerinde uygulama, ölçeklendirme, saha denemeleri, demonstrasyon aşamasında olan tüm çalışmalar desteklenebilecektir.

Çağrıya KOBİ ve büyük ölçekli kuruluşların başvuruları mümkün olup ortaklı başvuru da yapılabilecektir.  

Bir kuruluş, çağrıya en fazla 2 proje önerisi ile başvuru yapabilir. Bir projede en fazla 3 ortak yer alabilir.

Destek süresi en fazla 24 ay, proje bütçesi üst limiti mikro/küçük ölçekli firmalar için 7.500.000 TL, orta ölçekli firmalar için 12.000.000 TL, büyük ölçekli firmalar için 22.500.000 TL’dir.

Çağrı kapsamında sermaye şirketlerine en fazla %50’si geri ödenmek üzere faizsiz geri ödemeli destek sağlanacaktır.

Destek oranı sırasıyla büyük ölçekli şirketler için %70, KOBİ’ler için %80, deprem bölgesindeki KOBİ’ler için %90’dır.

Geri ödenecek desteğin bir kısmı hibe desteğine dönüştürülebilecektir. Geri ödemeli desteğin hibeye dönüşme oranının belirlenmesinde kullanılacak başarı kriterleri şu şekildedir:

• YDG 1: Üretim birimi başına elektrik tüketiminde azalma (en az %10)

• YDG 2: Üretim birimi başına su tüketiminde azalma (en az %10)

• YDG 3: Geri dönüştürülemeyen atık miktarında azalma (en az %10)

• YDG 4: Yenilikçi yeşil teknoloji çözümlerinin geliştirilmesi

Kullanılacak desteğin geri ödemesi proje bittikten 1 (bir) yıl sonra başlayacaktır. Yılda 2 kere 6’şar aylık taksitler halinde TÜBİTAK’a ödenecektir. Geri ödeme süresi en fazla 4 yıldır.

Çağrı duyurusuna buradan ulaşabilirsiniz.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Çağrıya TEYDEB Proje Değerlendirme ve İzleme Sistemi - PRODİS (eteydeb.tubitak.gov.tr) üzerinden elektronik olarak başvuru yapılabilmektedir.

Şartları sağlayan ve projeye başvuru yapmak isteyen üyelerimizin devletimizin sağlamış olduğu bu destekten faydalanabilmesini dileriz.

Saygılarımızla.
 

 

 

 

//