7394 Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik
Mevzuat Duyuruları

Sayın Üyemiz,

8 Nisan 2022 tarih ve 7394 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 15 Nisan 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanmıştır.

Kanun’la yapılan düzenlemelerden bir kısmı şunlardır:

  • Bankalar, 6361 sayılı Kanun kapsamındaki şirketler, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları, sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketleri için kurumlar vergisi oranı %25’e çıkartılmıştır. 
  • İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun kapsamında hakkında reklam yasağı uygulananlara verilen reklamlara ilişkin giderlerin ticari kazancın ve kurum kazancının tespitinde dikkate alınmaması öngörülmüştür. 
  • Sermaye tamamlama fonunun, belirli sınırlamalar çerçevesinde kurum kazancının tespitinde dikkate alınmaması hükme bağlanmıştır. 
  • Tam mükellefiyete tabi yatırım fonu katılma paylarının fona iadesinden doğan gelirler ile söz konusu fonların katılma paylarından, dönem sonu değerlemesine tabi olanların değerlemeden doğan kazançları kurumlar vergisinden müstesna tutulmuştur. 
  • Altyapı gayrimenkul yatırım ortaklıklarının kazançlarına ilişkin kurumlar vergisi istisnası kaldırılmıştır. 
  • Serbest meslek mükellefiyeti bulunan ve ayrı bir muayenehanesi bulunmaksızın faaliyetlerini özel sözleşmelere istinaden; özel sağlık kuruluşları ile vakıf üniversitelerine ait sağlık kurum ve kuruluşlarında yürüten doktorlar ile topta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan kişilerin gelirlerinin serbest meslek erbabı olarak vergilendirilmesi hükme bağlanmıştır. 
  • Yabancılara katma değer vergisi istisnası kapsamında teslim edilen konut veya işyerinin bir yıl içinde elden çıkartılması halinde, zamanında tahsil edilmeyen verginin tecil faiziyle birlikte, tapu işlemlerinden önce elden çıkaran tarafından ödenmesi hükmünde yer alan süre üç yıla çıkartılmıştır. 
  • İmalat sanayine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle yüklenilen ve indirim konusu yapılamayan katma değer vergisinin iadesine ilişkin düzenleme istisna düzenlemesine dönüştürülmüş, istisna süresi 31.12.2025 olarak yeniden belirlenmiş ve düzenleme kapsamına teşvik belgeli turizm yatırımları da dahil edilmiştir.
  • Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesinde yer alan hapis cezalarının üst sınırı artırılmış, kaçakçılık cezalarına hükmedilecek cezalar için Türk Ceza Kanunu’nun 43. maddesinde yer alan “zincirleme suç” hükümlerinin uygulanması öngörülmüş, 359. maddede sayılan suçlar bakımından soruşturma ve kovuşturma aşamasında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabilmesi ve bu kapsamda belli koşullarla cezalarda indirim yapılması hükme bağlanmıştır.

8 Nisan 2022 tarih ve 7394 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 15 Nisan 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanmıştır.

Kanun’la yapılan vergi düzenlemeleri aşağıda açıklanmıştır.

1. Bazı Kurumlar İçin Kurumlar Vergisi Oranı

2. Kanunen Kabul Edilmeyen Reklâm Giderleri

3. Sermaye Tamamlama Fonu

4. Yatırım Fon ve Ortaklıkları Kazançlarına İlişkin İstisnalar

5. Bazı Serbest Meslek Erbabı Gelirlerinin Vergilemesi

6. Yabancılara İstisna Kapsamında Konut ve İşyeri Tesliminde Elde Tutma Süresi

7. İmalat Sanayiine Yönelik Yatırımlara İlişkin KDV Düzenlemesi

8. Ar-Ge Faaliyeti Sonucu Geliştirilen Elektrikli Motorlu Taşıt Araçlarını İmal Edenlere Verilen Mühendislik Hizmetlerinde KDV İstisnası 

9. Kaçakçılık Suçları ve Cezaları

10. Hazine ve Maliye Bakanlığına e-Dönüşüm Yetkileri

Söz konusu Kanun ekte bilgilerinize sunulmaktadır.

Saygılarımızla.

 

Ek – Kanun

//