7410 Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun
Mevzuat Duyuruları

Sayın Üyemiz,

7410 Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 15.6.2022 tarih ve 31867 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Bu kanun ile özetle;

  • Çevre yönetim birimi/Çevre görevlisi:” tanımı değiştirilmiş; Çevre yönetimi hizmeti, Çevre danışmanlık firması, İleri Atıksu Arıtımı tanımları eklenmiştir.
  • Denizi kirleten deniz araçlarına, deniz kıyısı tesislerine ve denize atık boşaltan tesislere yeni yükümlülük ve yaptırımlar getirilmiş, mevcut cezaların bir kısmı artırılmıştır.
  • İleri arıtma teknikleri ile arıtılmış atık suyu yeniden kullanan kuruluşlara, yeniden kullanım oranına göre elektrik enerjisi tarifesinde %100’e kadar indirim yapılabilecektir.
  • Boğazlar ve Susurluk Havzası dâhil Marmara Denizi Hidrolojik Havzası’nda ve bu Havza’da yer alan illerden İstanbul, Bursa ve Kocaeli illerinin tamamında, büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde iş termin planlarını Bakanlığa sunmak ve 3 yıl sonunda da ileri atıksu arıtma tesislerini kurup işletmeye almak zorunda olacaklardır.
  • Depozito düzenlemeleri çerçevesinde Türkiye Çevre Ajansınca yatırımı gerçekleştirilen kamu yatırımları özel sektör tarafından gerçekleştirilebilecektir.
  • Türkiye Çevre Ajansının faaliyetlerine; “Bakanlık tarafından kullanma izni verilen veya kiralanan, Kıyı Kanunu kapsamındaki devletin hüküm ve tasarrufu altında yer alan alanlarda; mapa ve şamandıra sistemleri kurmak, işletmek, deniz araçlarına atık alım hizmetlerini vermek ve bu hizmetlerin verilmesini sağlamak” eklenmiştir.

Söz konusu kanun aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır.

Saygılarımızla.

 

Ek - Kanun

//