Dijital Dönüşüm Destek Programı Uygulama Esaslarına İlişkin Tebliğ
Sayın Üyemiz,
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Dijital Dönüşüm Destek Programı Uygulama Esaslarına İlişkin Tebliğ 26.07.2024 tarihli ve 32613 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Bu tebliğ, kalkınma planları, yıllık programlar ve stratejilerdeki ilke, hedef ve politikalar çerçevesinde teknolojik ürün ve çözümlerin işletme süreçlerine entegre edilerek maliyet azaltımı, verimlilik ve kalite artışı, çalışan ve müşteri memnuniyeti gibi sonuçlar elde etmeyi amaçlayan yatırımların desteklenmesine yönelik olarak yürütülecek dijital dönüşüm destek programının uygulama usul ve esaslarını belirlemektir.
Kapsam
Bu Tebliğ, dijital dönüşüm destek programının başvuru, inceleme, değerlendirme, izleme ve tamamlama süreçlerinde uygulanacak usul ve esaslar ile dijital dönüşüm destek programının yönetimine ilişkin diğer hususları kapsar.
Program kapsamında desteklenecek harcamalar
Program kapsamında dijital dönüşüm harcaması olarak kabul edilecek harcama kalemlerini ve bunlarda aranacak nitelikleri içeren Ürün Listesi, kamu politika ve strateji belgelerinde belirlenen öncelikler, desteklerden yararlanabilecek sektörlerin dijital dönüşüm ihtiyaçları, dijital dönüşüm ürün ve hizmetlerinin katma değer üretme potansiyeli; bunların uygulanabilirliği ve sürdürülebilirliği için teknoloji tedarikçilerinin yeterliliği gibi hususlar dikkate alınarak Bakanlık tarafından belirlenir. Ürün Listesi ekonomik ve teknolojik gelişmelere göre gerekli görüldüğünde Bakanlık tarafından revize edilebilir. Geçerli Ürün Listesi ve ürünlere dair şartlar, Portalde ve/veya Bakanlık resmî internet sitesinde yayımlanır.
Program kapsamında, yatırımcının mevcut faaliyetleri kapsamında maliyet azaltımı, verimlilik ve kalite artışı, çalışan ve müşteri memnuniyeti gibi sonuçlar elde etmesini amaçlayan dijital dönüşüm yatırımları desteklenir. Doğrudan kapasite artırmaya yönelik komple hat modernizasyonu ile yeni veya tevsi yatırımlar Program kapsamında desteklenmez.
Program yönetimi
Program kapsamında başvuru, değerlendirme, izleme süreçlerine dair iş ve işlemler MTGM tarafından yürütülür.Program kapsamında istenecek bilgi ve belgeler ile kullanılacak form, şablon, kılavuz, eğitim içerikleri gibi materyaller MTGM tarafından belirlenir.
Başvuru
Programa, Portal üzerinden Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri başvurabilir ve başvuru, kullanıcı tarafından gerçekleştirilir. Başvuruda aşağıdaki kriterlerin sağlanması gerekir:
(1) a) Yatırımcının başvurunun yapıldığı tarih itibarıyla en az 5 yıldır faaliyette olması.
b) Yatırımcının Bakanlıkça belirlenen ve Portalde ilan edilen ana faaliyet alanında faaliyet göstermesi.
c) Asgari sabit yatırım tutarının 30 milyon Türk Lirası olması.
(2) Birinci fıkranın (c) bendinde belirlenen tutar ihtiyaç olması halinde Bakanlık tarafından güncellenir.
(3) Yatırımcı, yatırım planı ile son 6 ay içerisinde hazırlanan dijital olgunluk değerlendirmesini de içeren yol haritasını başvuru sırasında Portale yükler.
(4) Başvuruda istenen diğer bilgi ve belgeler; Portalde yayımlanır ve başvuru sırasında yatırımcı tarafından hazırlanarak Portale yüklenir.
İnceleme ve değerlendirme
Başvuru, MTGM tarafından başvuru tarihinden itibaren 30 iş günü içinde incelenir. Bu incelemede, yatırımcının başvuruda sunduğu yatırım planı ile bu kapsamdaki dijital dönüşüm harcamalarının 4 üncü maddenin ikinci fıkrasına uygunluğu ile yatırım planının uygulanabilirliği ve Ürün Listesine uygunluğu değerlendirilir.
Revizyon
Program kapsamında teşvik belgesi düzenlenen yatırıma ilişkin yatırım planına yönelik revizyon talepleri MTGM tarafından değerlendirilmek üzere E-TUYS üzerinden yapılır.
Tamamlama
Program kapsamında düzenlenen teşvik belgesi için tamamlama işlemleri. TUYSGM tarafından yürütülür. Tamamlama işlemlerinin başlatılmasının uygunluğuna ilişkin MTGM görüşü alınır.
Hüküm Bulunmayan Haller
Bu Tebliğde hüküm bulunmayan hallerde Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1) hükümleri uygulanır.
Söz konusu Tebliğ ekte bilgilerinize sunulmaktadır.
Saygılarımızla.
Ek – Tebliğ