Yeşil Dönüşüm Destek Programı Uygulama Usul ve Esasları Tebliği
Mevzuat Duyuruları

Sayın Üyemiz,

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Yeşil Dönüşüm Destek Programı Uygulama Usul ve Esasları Tebliği 26.07.2024 tarihli ve 32613 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

26 Temmuz 2024 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 32613 sayılı Karar ile ; Türkiye’de döngüsel ekonomi yaklaşımıyla uyumlu, doğal kaynakları koruyan, iklim ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayan, kaynak verimli ve düşük karbonlu üretimi amaçlayan yatırımların desteklenmesine yönelik olarak yürütülecek Yeşil Dönüşüm Destek Programının uygulama usul ve esasları açıklanmıştır.

Bu Tebliğ, Yeşil Dönüşüm Destek Programının başvuru, değerlendirme, izleme, revizyon ve tamamlama süreçlerinde uygulanacak usul ve esaslar ile Programın yönetimine ilişkin diğer hususları kapsar

Yol Haritası Raporu

Yatırımcı yeşil dönüşüm stratejisi çerçevesinde tesis bazında yürüteceği yeşil dönüşüm uygulamalarını içeren yol haritası raporunu hazırlar. Yol haritası raporu şablonu, Bakanlık tarafından çağrıda ilan edilir. Yol haritası raporunun Bakanlığın ilan ettiği şablon kullanılarak hazırlanması zorunludur. Yol haritası raporu, yatırımcının kendi belirleyeceği kişi veya kurumlar tarafından hazırlanabilir

Proje Hedefi

Yatırımcı yol haritası raporunda, başvuruda bulunduğu proje için miktarsal veya oransal olarak somut ve ölçülebilir iyileştirmeler içeren bir veya birden çok proje hedefi belirler.

Proje hedefi, tebliğde yer verilen performans göstergeleri dikkate alınarak birim üretim başına belirlenmelidir. Proje hedefi bu göstergelerden en az birinde iyileşme sağlamak olmalıdır.

Program Yönetimi

Program kapsamında başvuruların alınması, yol haritası raporu ve projelerin değerlendirilmesi, izleme ve revizyon süreçleri ile projelere ilişkin karar alınması iş ve işlemleri, bilgi akışı ve iletişim, program portalı aracılığıyla Genel Müdürlük tarafından yürütülür.

Başvuru

Programa sadece imalat sanayinde faaliyet gösteren Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri başvurabilir.

Yatırımcılar, çağrıda belirtilen koşullar uyarınca program portalı üzerinden müracaatta bulunarak öngörülen takvim ve yöntem çerçevesinde başvuru işlemini tamamlar.

Başvuru kapsamında sunulması zorunlu olan yol haritası raporu, program portalına girilecek proje başvurusunun tamamlanmasını müteakiben en geç kırk iş günü içerisinde yatırımcı tarafından program portalına yüklenir.

Değerlendirici Listesi

Yol haritası raporu ve proje başvurularının değerlendirme sürecinde Genel Müdürlük tarafından oluşturularak program portalında yayımlanan Değerlendirici Listesinde yer alan değerlendiriciler görev alır.

Projenin uygulanması aşamasında Genel Müdürlük tarafından, gerekli görüldüğünde yerinde incelemeyi de kapsayacak şekilde Değerlendirici Listesinden görevlendirme yapılabilir.

Değerlendirme

Desteklenecek projelerde; yol haritası raporunun uygun bulunması, program amaçlarına hizmet etme, ölçülebilir proje hedefleri içerme, yeşil dönüşüm uygulamalarına yer verme ve çağrıda yer alan şartları karşılama koşulu aranır.

Program portalı üzerinden başvurusu onaylanan projeler için Değerlendirici Listesinde yer alan ve Genel Müdürlükçe belirlenen değerlendirici tarafından program portalı üzerinden Başvuru Değerlendirme Raporu hazırlanır. Değerlendirici, kendisine proje atandığı tarihten itibaren kırk beş iş günü içerisinde Başvuru Değerlendirme Raporunu tamamlar.

Genel Müdürlük, Başvuru Değerlendirme Raporunu göz önünde bulundurarak projelere ilişkin kabul, ret veya revizyon kararını oluşturur ve program portali üzerinden yatırımcıya iletir. Revizyon kararı verilmesi durumunda yatırımcıya, revizyon kapsamında bildirilen eksiklik ya da uygunsuzlukların giderilmesi için kırk beş iş günü süre verilir. Bildirim tarihinden itibaren Genel Müdürlük tarafından verilen süre içerisinde revizyonu gerçekleştirmeyen yatırımcının başvurusu reddedilir.

Reddedilen projeler için programa aynı içerikle bir yıl içinde tekrar başvuru yapılamaz.

Destek Kapsamı

Desteklenecek projeler, imalat sanayinde faaliyet gösteren üretim tesisi ve yardımcı birimlerle sınırlı kalmak kaydıyla proje hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik olarak yapılacak arazi-arsa alımı, bina- inşaat harcaması ile alınacak makine, teçhizat, teknoloji, yazılım ve donanım ile ölçüm, doğrulama, belgelendirme, etüt, test ve danışmanlık hizmetlerini içerebilir.

Destek Unsurları

Program kapsamında destek kararı alınan projeler için Kararın 17 nci maddesinde tanımlanan destekler sağlanır

9 uncu madde kapsamında desteklenmesine karar verilen projeler için ayrı bir değerlendirmeye gerek olmaksızın TUYSGM tarafından Karar hükümleriyle uyumlu olacak şekilde Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenir. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında sağlanacak devlet yardımlarına ilişkin iş ve işlemler, ilgili mevzuat çerçevesinde TUYSGM tarafından yürütülür.

İzleme

Yatırım süresi bir yıldan uzun olan projeler için her bir takvim yılının tamamlanmasını müteakiben izleme süreci yürütülür.

Projenin ilerleme durumu Genel Müdürlük tarafından, değerlendirici görevlendirilerek izlenir.

Revizyon

Yatırımcının, belirlemiş olduğu proje hedefleri ile bu hedeflere ulaşmak için gerçekleştirmeyi öngördüğü yeşil dönüşüm uygulamaları ve program kapsamında düzenlenen Yatırım Teşvik Belgesine yönelik revizyon talepleri program portalı üzerinden yapılır.

Revizyon talebinde bulunulmasının üzerinden altı ay geçmedikçe yeni bir revizyon talep edilemez.

Tamamlama

Proje kapsamında öngörülen yatırım süresinin bitiminden itibaren otuz iş günü içerisinde; yatırımcının Değerlendirici Listesinden belirlediği değerlendirici tarafından nihai durum ölçümü yapılır. Nihai durum ölçümü sonuçları değerlendirici tarafından program portalına yüklenir ve yatırımcı tarafından onaylanır. Bu süre içerisinde nihai durum ölçümü sonuçları iletilmeyen projeler sonlandırılır.

Yol haritası raporunu başarıyla tamamlayan tesisler için yatırımcıya yeni bir yol haritası raporu sunması için bir yıl süre verilir. Yeni bir yol haritası raporu sunmayan tesislerin Yeşil Dönüşüm Merkezi unvanı bu süre sonunda iptal edilir.

Ödemeler

Yol haritası raporu ile projeye ilişkin değerlendirme, izleme, revizyon, yerinde inceleme ve nihai durum ölçümü aşamalarında görev alacak değerlendiriciler için yapılan ödemeler destek kapsamına dahil edilebilir. Yol haritası raporunun hazırlanması sürecinde doğrudan yatırımcı tarafından yüklenilen maliyet, yol haritası raporunun başvuru tarihinden sonra tamamlanmış olması kaydıyla destek kapsamına dahil edilebilir.

Değerlendiricilerin sunacakları değerlendirme, izleme, revizyon değerlendirmesi ve ölçüm hizmetlerine ilişkin ödemelerin üst sınırları, Genel Müdürlükçe program portalında yayımlanır

Hüküm Bulunmayan Haller

Bu Tebliğde hüküm bulunmayan hallerde Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1) hükümleri uygulanır.

Gizlilik

Program sürecinde görev alan kişiler, kurum ve kuruluşlar, görevlerini yerine getirmeleri sırasında edindikleri, kamuya, ilgililere ve üçüncü kişilere ait gizlilik taşıyan bilgileri, kişisel verileri, ticarî sırları ve bunlara ait belgeleri, bu konuda ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklayamaz, kendilerinin veya üçüncü kişilerin yararına kullanamaz. Bu yükümlülük, görevleri sona erse de devam eder.

Söz konusu Tebliğ ekte bilgilerinize sunulmaktadır.

Saygılarımızla.

 

Ek – Tebliğ

 

//